IDENTITĂŢI REDESCOPERITE

DONEAZĂ PENTRU Arhiva de Fotografie:


în LEI: RO50 RZBR 0000 0600 1476 9974 deschis la Raiffeisen Bank România

în EURO: RO12 RZBR 0000 0600 1592 1757 deschis la Raiffeisen Bank România

 prin Paypal: 


Arhiva de fotografie - AdF este o inițiativă marca Renascendis dedicată patrimoniului fotografic vechi din România (și nu numai).

De ce?
Pentru că ne place. Pentru că trebuie. Pentru că în România nu există o politică publică consistentă și coerentă de promovare, cercetare, colectare și conservare a documentelor fotografice. Pentru că România reunește istorii regionale îndelungate ale artei și practicii fotografice. Pentru că patrimoniul fotografic vechi, asemenea majorității formelor de patrimoniul cultural din România, este în bună măsură ignorat, periclitat. Pentru că instituțiile publice deținătoare de fonduri consistente de fotografie istorică fac mai puțin pentru domeniu decât o mână de colecționari deștepți. Pentru că fotografia veche este cel mai la îndemână instrument care ne ajută să redescoperim identitățile uitate, pierdute sau mutilate ale locurilor și comunităților noastre. Direct, fără prejudecăți și nedisimulat. Pentru că avem nevoie să ne cunoaștem mai bine, să ne cunoaștem trecutul mai bine. Într-un mod prietenos. Pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte. Pentru că trebuie să reconstruim spiritul comunitar. Pentru că e momentul. Iar fotografia veche este despre noi și ai noștri. Fără fals festivism de centenar. Și fără zahăr.

Cum?
Rețeta e simplă. Pornim de la colecția de fotografie veche Renascendis, o colecție nici prea mare, nici prea mică, dar suficient de cuprinzătoare și de variată încât să fie interesantă. O curățăm bine, o cernem și o punem într-un creuzet mare. Adăugăm un strop de educație non-formală prin proiectul Camera Obscura finanțat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin Fondul Științescu Țara Făgărașului. Aruncăm în amestec un mănunchi de adolescenți entuziaști cu care experimentăm tehnici fotografice vechi și metode de conservare a patrimoniului fotografic, pentru că viitorul trebuie crescut cu dedicare și responsabilitate. Incorporăm încet, încet muncă de popularizare online, cercetare, publicare, conservare și colectare până când amestecul devine omogen și-l lăsăm să dospească. Apoi, cu ajutorul vostru, din 2019, mutăm totul în forme: o arhivă digitală online și una fizică (organizată, depozitată și conservată după criterii științifice), cum nu sunt altele în țară. Lăsăm iar să crească și presărăm pe deasupra niște spații expoziționale dedicate. După ce povestea a crescut suficient o băgăm la cuptor și peste ceva timp sperăm să iasă un muzeul al fotografiei rumen și dolofan. Serviți cu poftă!

Pentru cine?
Pentru noi toți: pentru privitori, pentru interesați, pentru entuziaști, pentru colecționari, pentru specialiști. Cum ziceam, pentru noi și ai noștri. Pentru comunitatea care ar trebui să fim.

Cu cine?
Cu echipa Renascendis, cu tineri voluntari, deștepți, frumoși și implicați, cu colecționari, cu instituții care vor înțelege, cu oameni de pretutindeni care vor vrea să pună umărul. Cu comunitatea.

Unde?
Momentan la Felmer, în județul Brașov, la baza Renascendis. În viitorul apropiat tot în zonă, într-un spațiu autonom.

Ok, ok, mai exact care e treaba până la urmă?
Treaba e că noi, noi toți vorbim prea mult și facem prea puțin. În general. Iar noi ne-am hotărât să facem mai mult sau măcar să încercăm să facem mai mult. Credem că putem crește un proiect frumos deschizându-l către oameni și convingându-i, cu argumentele logicii, pasiunii, profesionalismului, onestității și transparenței să se implice. E nevoie de puțin efort, dar împreună am putea să adunăm și să salvăm multe documente fotografice care să devină publice în loc să se risipească, să se piardă. Asta vrem, să ne bucurăm împreună cu voi de un patrimoniu fotografic vechi cât mai vast, pus în siguranță pentru generațiile care vor veni. Nu credeți că ar fi frumos să putem da înapoi urmașilor noștri, de la care am luat împrumut România - așa cum inteligent zicea cineva -, și un album foto de familie cu toate paginile pline?

Și cu ce, domnule, cu ce să faceți asta?
Păi, aici e baiu'... Noi punem la bătaie timp, dedicare, oarecare pricepere, o colecție de fotografie veche, echipament profesional și fonduri atunci când putem accesa. Mai departe v-am ruga și pe voi să dați o mână de ajutor. E schema aia banală, de genul: „dacă 1000 de oameni ar pune lunar câte 1 euro am avea într-un an 12.000 de euro cu care am putea să facem chestia asta să meargă”. Parcă ar fi un exercițiu comunitar interesant să încercăm să strângem, noi pentru noi, o mare colecție de fotografie și să ne bucurăm împreună de ea (mai ales că faza cu Brâncuși și Cumințenia lui n-a ieșit).

Ce ziceți? Vă băgați? Pentru că e momentul!
Dacă da, atunci puteți contribui în multe feluri.
În primul rând ne puteți sprijini financiar. Banii se vor duce către achiziții de documente fotografice, materiale și tehnică de conservare și depozitare, materiale pentru atelierele educative sau pentru pornirea arhivei online. Totul va fi transparent și toate achizițiile/ cheltuielile vor fi anunțate public (momentan pe pagina de Facebook a AdF), la fel și donatorii dacă doresc.


Conturile Renascendis sunt:

în LEI: RO50 RZBR 0000 0600 1476 9974 deschis la Raiffeisen Bank România

în EURO: RO12 RZBR 0000 0600 1592 1757 deschis la Raiffeisen Bank România


sau puteți dona prin Paypal de aici:


Puteți dona material fotografic istoric: dagherotipuri, ambrotipii, fotografii pe hârtie, ferotipii, clișee (negative) pe sticlă și celuloid, diapozitive etc. Totul va fi digitizat și făcut disponibil ca resursă publică. Evident, se va menționa proveniența (donația).


Sperăm ca în cel mai scurt timp să vă putem da ocazia să donați pentru un sediu al AdF, inclusiv materialele de construcții de care vom avea nevoie.
Un sprijin substanțial este ca fiecare din voi să ne ajute să ajungem la cât mai mulți oameni, deci distribuiți și povestiți despre AdF.