IDENTITĂŢI REDESCOPERITE

Orice volum în plus este un beneficiu direct adus pregătirii unui tânăr specialist. Donează cărţi!

Pentru orice donaţii de obiecte vechi şi cărţi de specialitate sau pentru informații suplimentare te rugăm să contactezi custodele colecţiilor, Radu Bârlă, la adresa de email radu.barla@renascendis.org sau la numărul de mobil (004)0721.320.452.

Dacă se întâmplă să ai prin casă, garaj, pod sau magazie „vechituri” de care te poţi despărţi, gândeşte-te că ele pot folosi la pregătirea profesională a unor tineri, la iniţierea sau completarea unor cercetări şi la crearea unor proiecte expoziţionale inedite. Incluse într-o viziune creativă, aceste obiecte pot contribui la dezvoltarea unor comunităţi. Ajută la sporirea colecţiilor Asociaţiei Renascendis şi la potejarea patrimoniului cultural mobil. Nu lasă mărturii ale trecutului să dispară fără urmă.


Dacă eşti colecţionar şi ne împărtăşeşti viziunea, dacă eşti de părere că actul de a colecţiona implică o responsabilitate faţă de obiecte şi oameni şi trebuie să aibă o finalitate cât mai palpabilă, alatură-te nouă şi pune la dispoziţia viitorilor specialişti colecţia ta sau părţi din aceasta. Donează obiecte cu valoare documentară, istorică şi artistică pentru sporirea colecţiilor Asociaţiei Renascendis.


Vezi paginile CSMM şi COLECŢIILE pentru a înţelege activitatea noastră în acest domeniu, dar şi pentru a afla ce categorii de obiecte ne sunt utile. Chiar daca o parte a proiectelor noastre priveşte patrimoniul cultural transilvănean,în special cel săsesc, suntem interesaţi de obiecte de orice provenienţă de până în anii 1950.


Iată o listă orientativă de obiecte care se află deja în colecţiile asociaţiei:   

 • fotografii vechi şi cărţi poştale;
 • acte, documente, înscrisuri şi scrisori;
 • manuscrise şi hărţi; 
 • carte veche şi rară;
 • ceramică veche (căncee, cahle, căni de apă şi de vin, ulcioare, vase de breaslă, pipe etc.)
 • sticlărie veche (căni, căncee, butelii, pahare, sticle farmaceutice etc.);
 • obiecte din cositor (farfurii, talere, candele, cutiuţe de tutun etc.);
 • sigilii (sigilii imprimate în ceară şi matrice sigilare);
 • obiecte de breaslă şi Vecinătate;
 • obiecte religioase (potire, crucifixuri, icoane, cruci de diverse tipuri, pahare etc.);
 • textile (broderii, ţesături vechi, covoare orientale, covoare româneşti, elemente vestimentare etc.);
 • obiecte din lemn (lăzi şi lădiţe pictate, recipiente etc.);
 • obiecte farmaceutice şi medicale;
 • monede, medalii, plachete şi decoraţii;
 • podoabe (inele, cruci pectorale, paftale, pandantive etc.);
 • ceasuri (de buzunar, de şemineu, pendule etc.);
 • obiecte din fier (lacăte, încuietori, foarfeci, diverse unelte etc.);
 • porţelanuri şi faianţă;  
 • pictură şi grafică;
 • mobilier vechi (în special mobilier pictat);
 • aparate optice şi de fotografiat.

Suntem bucuroşi să primim orice obiect care poate documenta o parte de istorie, care poate face parte dintr-o viitore expunere şi care poate constui baza de pregătire a unui tânăr specialist. Pentru fiecare obiect donat sau lăsat în custodie vom elibera documente care să garanteze modul în care vor fi utilizate şi care să îţi permită să verifici oricând starea lui. 


Fii responsabil şi contribuie la protejarea patrimoniului cultural mobil într-un mod organizat şi transparent. Susţine sporirea colecţiilor istorice şi de artă ale Asociaţiei Renascendis. Donează obiecte!


Biblioteca de specialitate a CSMM este un element esenţial în activitatea de pregătire a studenţilor şi tinerilor specialişti cărora ne adresăm. Desfăşurarea unei munci de cercetare nu poate fi gândită fără existenţa unei biblioteci cuprinzătoare. Ajută-ne să sporim fondul de carte de specialitate şi donează lucrări şi periodice din domeniile: istorie, artă, arhitectură, istoria artei, restaurare, arheologie, ştiinţe auxiliare istoriei, lingvistică etc.

Una din preocupările principale ale activităţii Asociaţiei Renascendis este patrimoniul mobil, adesea aflat în pericol asemenea patrimoniului construit. 


Lipsa specialiştilor şi neputinţa majorităţii instituţiilor publice cu rol în domeniul patrimoniului mobil de a se adapta situaţiei actuale ne-a convins să intervenim şi să schimbăm lucrurile în bine. 


Înfiinţarea Centrului de Studii Medievale şi Moderne şi constituirea colecţiilor istorice şi de artă au ca scop pregătirea unei noi generaţii de specialişti care să aibă competenţe interdisciplinare şi o viziune adecvată în domeniul managementului patrimoniului.


Colecţiile Asociaţiei Renascendis şi biblioteca de specialitate a CSMM sunt menite să suplinească lipsa de interes pentru stimularea studenţiilor şi a specialiştilor debutanţi în domeniul ştiinţelor umaniste. Suntem convinşi că lucrul direct cu obiectul va însemna o îmbunătăţire importantă a competenţelelor tinerilor cărora ne adresăm. 


Alătură-te nouă şi contribuie la sporirea colecţiilor istorice şi de artă şi a bibliotecii de specialitate a CSMM. 


Multe dintre obiectele vechi, care adesea nu ne impresionează printr-un aspect deosebit, au o încărcătură documentară, poate chiar istorică, semnificativă. După cum demostrează şi colecţiile asociaţiei, nu suntem interesaţi, în mod obligatoriu, de spectaculor, de „calitatea muzeală” a obiectelor, ci de documentar. Calitatea muzeală a unui obiect nu vine de la sine, ci din capacitatea specialistului de a traduce informaţia pe care acesta o oferă.

Proiectul pilot „3Re - Restaurare, Revitalizare, Reutilizare”constituie debutul programului „Felmer – iniţiativă urbană pentru dezvoltare rural㔺i are scopul de a construi infrastructura primară necesară aplicării acestuia. Cât mai simplu spus, „3Re” va restaura, moderniza, utila şi reutiliza fosta casă parohială evanghelică pentru a găzdui sediile CSMM şi CCDR, dar va efectua şi o serie de intervenţii de salvare a fostei şcoli evanghelice, a fostei primării şi a fortificaţiei bisericii evanghelice din Felmer.

 

Ca baza noastră de la Felmer să devină complet operaţională trebuie să amenajăm în fosta casă parohială evanghelică trei băi, o bucătărie, o sălă multimedia (cu biblioteca generală), o sală de studiu pentru CSMM, două dormitoare la parter şi patru în mansardă. Deasemenea, trebuie să realizăm un sistem de alimentare cu apă curentă potabilă, să instalăm o mini-staţie de epurare şi un sistem de încălzire centralizată pe lemne.

 

Iată de ce avem nevoie urgent:

 • un automobil de transport marfă; 
 • scule electrice (maşină de găurit, polizor unghiular, fierăstrău pendular şi circular, rindea electrică); 
 • scule mecanice (ciocane, topoare, chei fixe şi tubulare, surubelnite, dălţi, fierăstraie, rindele etc.);     
 • unelte de grădinărit (lopeţi, cazmale, târnacoape, sape, grebele, furci);      
 • materiale de construcţii (grinzi, scânduri, cărămizi vechi, țigle tip solz vechi, laţi, plăci de gips-carton, cuie, var, ciment, nisip, pietriş, pietre, vopsea, plăci de piatră pentru placaje interioare etc.);
 • componente de instalaţii sanitare (trei cabine de duş, vase de toaletă şi chiuvete, tevi şi conducte, robineţi etc.);

 • o centrală termică pe lemne, radiatoare metalice, un hidrofor, un rezervor pentru apă, o pompă submersibilă, o ministaţie de epurare pentru 10-15 persoane, boilere electrice;

 

Pentru utilarea sediului Centrului de Studii Medievale şi Moderne şi al Centrului Comunitar pentru Dezvoltare Rurală Felmer avem nevoie de:

 • electrocasnice (frigider, hotă, aragaz, aspirator etc.);       
 • obiecte de bucătărie (veselă, tacâmuri, vase de gătit etc.);   
 • mobilier de bucătărie (dulapuri şi rafturi, două mese şi 20 scaune, chiuvetă);      
 • mobilier dormitor (16 paturi cu saltea de o persoană, noptiere, comode, dulapuri haine);
 • mobilier de bibliotecă (rafturi, 15 birouri, dulapuri, 20 scaune); 
 • electrice şi IT (laptop-uri şi desktop-uri, imprimante şi scanere, aparatură foto profesională, cameră video, videoproiector, sistem sonorizare, veioze şi corpuri de iluminat, prelungitoare, televizor, dvd player etc.);      
 • textile (perdele, lenjerii de pat, prosoape, mochetă);      
 • cărţi pentru biblioteca generală a CCDR (literatură pentru copii, carte şcolară, beletristică, reviste etc.)


Dacă te hotărăşti să sprijini proiectul
„3Re” donând bunuri descarcă de AICI o listă aproape completă a lucrurilor de care avem nevoie, organizată pe capitole de lucrări.


Pentru orice donaţii în bunuri sau servicii sau pentru informații suplimentare te rugăm să ne scrii un email la una din adresele contact@renascendis.org sau radu.barla@renascendis.org sau să ne contactezi la numărul de mobil (004)0721.320.452.

Poţi sprijini Asociaţia Renascendis:


Susţine o iniţiativă inedită în domeniile managementului patrimoniului şi dezvoltării rurale şi contribuie la îmbogăţirea colecţiilor şi bibliotecii Asociaţiei Renascendis. Buna pregătire profesională a viitorilor specialişti în managementul patrimoniului şi crearea unor atracţii ştiinţifice şi turistice în zone subdezvoltate din Transilvania pot depinde de ajutorul tău.


Ca să construim infrastructura necesară schimbărilor pe care le promovăm şi ca să putem porni la drum într-un mod cât mai logic şi bine organizat, avem necesităţi urgente care pot fi acoperite şi altfel decât prin sprijin financiar.

CUM POŢI AJUTADiversitatea domeniilor pe care le implică Asociaţia Renascendis în propriile activităţi şi proiecte necesită un ajutor cel puţin la fel de variat. Ne poţi sprijini într-o multitudine de moduri: financiar, în natură (prin bunuri şi servicii) sau implicându-te activ.Sprijinul şi implicarea ta sunt esenţiale pentru desfăşurarea şi reuşita proiectelor noastre. Contribuie alături de noi la salvarea unor monumente, identităţi şi comunităţi.