IDENTITĂŢI REDESCOPERITE

Mici conservatori, mici restauratori


Asociația Renascendis a derulat în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2017 proiectul Mici conservatori, mici restauratori prin care au fost organizate o serie de ateliere interactive despre restaurarea și conservarea patrimoniului cultural adresate elevilor de gimnaziu și liceu din Țara Făgărașului.

Scopul proiectului a fost de a-i ajuta pe elevi să descopere cum noțiunile teoretice de chimie, fizică sau biologie învățate la școală au aplicații în domeniul protejării patrimoniului cultural.

Aproximativ 30 de elevi de liceu de la Colegiul Național ”Doamna Stanca” din Făgăraș și 80 de elevi de gimnaziu de la școlile din Șoarș, Bărcut, Bruiu, Cincu și Cârța au participat în total la 15 ateliere interactive - vizite la monumente locale și laboratoare tematice.


În cadrul vizitelor pe teren elevii au aflat cum se analizează starea de conservare a unei clădiri istorice sau a unui obiect vechi, ce înseamnă restaurarea unui monument și ce poate face comunitatea din care fac parte pentru a proteja patrimoniul local.  

Participanții au folosit aparate de investigare și măsură profesionale pentru a analiza umiditatea, temperatura, intensitatea luminoasă, nivelul radiațiilor UV, nivelul PH-ului din sol, spectrul culorilor etc. Au identificat factorii de mediu care pot afecta starea unei construcții vechi sau a unui obiect, în funcție de materialul și tehnica în care este lucrat, și ce se poate face pentru a limita degradarea acestora.

În cadrul laboratoarelor, elevii au analizat la microscoape probele prelevate în timpul vizitelor (sol, mușchi, tencuială, fragmente de lemn afectat de umezeală din podea etc.).

Liceenii au completat fișe de conservare pentru o serie de obiecte vechi păstrate în biserica evanghelică din Făgăraș, au vizitat și alte obiective locale (biserica reformată, sinagoga) și au participat la laboratoare despre conservarea și restaurarea fotografiilor, documentelor și cărților vechi, folosind ca exemple obiecte din colecția Renascendis.

Proiectul și-a îndeplinit obiectivele de a-i introduce pe elevi în lumea restaurării prin intermediul activităților interactive, folosind tehnologie modernă de investigație și măsură indisponibilă ca dotare uzuală a laboratoarelor școlare (microscoape, umidometre, UV-metru, PH-metru, luxmetru, termohigrometru, telemetru etc.), și totodată de a-i ajuta să-și fixeze anumite noțiuni teoretice de fizică, chimie și biologie.

Toate aceste activități contribuie la realizarea obiectivului pe termen lung al proiectului: construirea unei relații între patrimoniu și comunitate și implicarea tinerilor în gestionarea problemelor pe care le are patrimoniul în România

 
Proiect finanțat prin Fondul Științescu Țara Făgărașului